Αυτά είναι τα τραγούδια που μας προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα

Written by on 12/10/2015

Αυτά είναι τα τραγούδια που μας προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα
Ακούμε μουσική για να χαλαρώσουμε, για να διασκεδάσουμε, για να ξεφύγουμε… Κυρίως όμως καταφεύγουμε στη μουσική για να ξυπνήσουμε τα συναισθήματά μας. Ξεκινώντας από αυτό το δεδομένο, το Spotify (σε συνεργασία με τον Jacob Jolij, Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν) προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα με στόχο να αποκαλύψει τα τραγούδια που προκαλούν τις πιο ξεκάθαρες συναισθηματικές αντιδράσεις μας, όπως νοσταλγία, θυμό και ευτυχία.
Αυτά λοιπόν είναι τα τραγούδια που προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα και οι λόγοι, που σύμφωνα με τον κ. Jolij, μας προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις:
1. Ευτυχία – Katy Perry, “Birthday”

Τα χαρούμενα τραγούδια έχουν γρήγορο και ισχυρό ρυθμό, θετικούς στίχους και είναι συνήθως σε μείζονα κλίμακα. Ο γρήγορος ρυθμός του “Birthday” της Katy Perry ενθαρρύνει τη γρήγορη κίνηση, που είναι καλή για τη διάθεσή μας.
Περαιτέρω έρευνα προτείνει ότι η μείζονα κλίμακα θυμίζει το χαμήλωμα του τόνου της φωνής, που τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη ζωική άρθρωση υποστηρίζει αισθήματα κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης.
2. Θλίψη – OneRepublic, “I Need”

Τα λυπητερά τραγούδια έχουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τα χαρούμενα: είναι πιο αργά και σε ελάσσονα κλίμακα, ενώ οι στίχοι είναι γενικά πιο αρνητικοί.
Η ελάσσονα κλίμακα του “I Need” υποσυνείδητα θυμίζει το ανέβασμα του τόνου της φωνής, που είναι συνδεδεμένο με την ήττα και την αβεβαιότητα.
3. Αισιοδοξία – American Authors, “Best Day of My Life”

Η αισιοδοξία είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν πολύπλοκο συναίσθημα – δεν είναι «έμφυτη» στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως μαθαίνουμε να την βιώνουμε με τον καιρό μέσα από τις εμπειρίες μας.
Τα αισιόδοξα συναισθήματα απαιτούν ευτυχία, οπότε τα αισιόδοξα τραγούδια μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τα χαρούμενα όπως τη μείζονα κλίμακα και το γρήγορο ρυθμό. Οι στίχοι ωστόσο – όπως αυτοί που βρίσκουμε στο “Best Day of My Life” των American Authors – είναι ακόμη πιο σημαντικοί, καθώς παρέχουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η αισιοδοξία αντί απλώς να βελτιώνουν τη διάθεσή μας.
4. Θυμός – David Guetta, “Bad”

Ο θυμός είναι ένα βασικό συναίσθημα. Είναι αρνητικό, και άρα σχετίζεται με τα τραγούδια σε ελάσσονα κλίμακα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη θλίψη, ο θυμός εμπεριέχει κίνηση, μια διάσταση που μοιράζεται με την ευτυχία.
Συνδυάζοντας αυτά τα δύο στοιχεία, προκύπτει μια συνταγή για τραγούδια που μας βοηθούν να διοχετεύσουμε τα συναισθήματα θυμού μας: γρήγορα τραγούδια με έντονο ρυθμό σε ελάσσονα κλίμακα, όπως ακριβώς το “Bad” του David Guetta.
5. Αντιμετώπιση του φόβου – Coldplay, “Magic”

Ο φόβος είναι αρνητικό συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση στο στρες που μας προετοιμάζει για μια απόφαση μεταξύ μάχης ή φυγής.
Στη σύγχρονη εποχή συχνά βιώνουμε την ίδια αντίδραση στο στρες σε καταστάσεις όπου η προετοιμασία για μάχη ή φυγή δεν είναι επωφελής – όπως σε μια συνέντευξη ή μια παρουσίαση. Για να ξεπεράσουμε το φόβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αντίδραση μας στο στρες και έπειτα να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας σκέψεις. Ως εκ τούτου, η μουσική που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το φόβο πρέπει να είναι αργή, χαλαρωτική, αλλά και να έχει μεγάλες συγχορδίες για να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, καθώς και στίχους που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις, ακριβώς όπως το “Magic” των Coldplay.
6. Ενθουσιασμός – Avicii, “Wake Me Up”

Οι ορμόνες που παρουσιάζονται στο σώμα μας όταν είμαστε ενθουσιασμένοι – όπως η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες – μας κάνουν να αναζητούμε μουσική που είναι θετική, συνήθως σε μείζονα κλίμακα, ακόμη πιο γρήγορη και με ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι ένα τυπικό χαρούμενο τραγούδι.
Και όταν χορεύουμε με ενθουσιασμό στο ρυθμό τραγουδιών όπως “Wake Me Up” του Avicii, οι στίχοι δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο στα τραγούδια που προορίζονται για άλλες διαθέσεις, όπως ο θυμός ή η νοσταλγία.
7. Νοσταλγία – John Legend, “All of Me”

Το “All of Me” του John Legend είναι το τέλειο παράδειγμα ενός επιτυχημένου νοσταλγικού τραγουδιού.
Οι συναισθηματικοί στίχοι θυμίζουν σε πολλούς κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, αυξάνοντας την πιθανότητα να συνδεθεί το τραγούδι με άλλες αισθήσεις και να μας κάνει να αναπολούμε εικόνες και μυρωδιές. Η μεγάλη επιτυχία του 2014 “All of Me” είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να προκαλεί νοσταλγία στους ακροατές για πολλά χρόνια ακόμη.
Σύμφωνα με έρευνα του Spotify σε συνεργασία με ειδικό της Γνωστικής Ψυχολογίας και της Νευροεπιστήμης.
Πηγή:  http://www.deasy.gr


Current track

Title

Artist