Ο θρυλικός Tequila Ambassador TOMAS ESTES στη Θεσσαλονίκη

Written by on 29/05/2017

Ο Tomas Estes είναι ιδιοκτήτης μπαρ και εστιατορίου για 39 χρόνια, ενώ έχει ιδρύσει τον όμιλο Pacifico το 1976. Επιπλέον, ο Tomas έχει αναγνωριστεί δύο φορές από το Mexican National Tequila Chamber με τον τίτλο “Πρεσβευτής της Tequila στην Ευρώπη ” ενώ έχει λάβει και ένα Lifetime βραβείο επιτεύγματος από το περιοδικό “Theme” για τη δουλειά του με την Tequila στον κλάδο της φιλοξενίας. Το 2008, ο Tomas ίδρυσε την Tequila Ocho, την πρώτη single-field Tequila. Το 2012 δημοσίευσε το “The Tequila Ambassador” το οριστικό έργο για το θέμα της τεκίλα. Το 2015 έλαβε το βραβείο του Προέδρου από το περιοδικό Imbibe ως “Εξαιρετική προσωπικότητα της χρονιάς”. Ο Tomas έχει μια αληθινή αγάπη για την Tequila που λάμπει μέσα από όλα όσα κάνει. Βρίσκεται συχνά ως προσκεκλημένος ομιλητής, μιλώντας για την γεύση και τη διαδικασία των χειροποίητων Tequilas σε εκπαιδευτικές ομάδες και γνώστες του αντικειμένου.
Ο παγκοσμίου φήμης Guru της Tequila Tomas Estes βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια μόνο ημέρα – καλεσμένος της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ που διανέμει την OCHO στην Ελλάδα – και μοιράστηκε τα μυστικά των προϊόντων Αγαύης μπροστά σε ένα εκλεκτό κοινό επαγγελματιών και μη από τον χώρο της εστίασης. Κατάφερε σχεδόν μέσα σε δύο ώρες να συμπυκνώσει τη γνώση που έχει αποκομίσει εδώ και δεκαετίες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να εμπνεύσει και να μαγέψει το ακροατήριο, επάνω στην ιδέα ότι η αγάπη, το μεράκι, η επιμονή και το θάρρος να διαφοροποιηθείς σε ένα αντικείμενο αργά ή γρήγορα θα σε δικαιώσουν.Όπως συνέβη και με τον ίδιο με την περίπτωση της Tequila OCHO, όπου κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καθιερωθεί παγκοσμίως και να κατατάσσεται το προϊόν του, τα τελευταία διαδοχικά τέσσερα χρόνια, στην ετήσια λίστα του Drinks International, ανάμεσα στα δέκα  best selling, top trending and favourite spirits brands του πλανήτη.
Παρακάτω απολαύστε ένα υπέροχο clip για την τεκίλα OCHO

 

-Κύριε Estes, το όνομά σας είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Τεκίλα. Πως ξεκίνησε αυτή η διαδρομή και η σχέση σας με την τεκίλα;
Έχοντας μεγαλώσει στο Los Angeles της California, την πόλη με την μεγαλύτερη παρουσία Μεξικανών στην Αμερική, αγάπησα τη Μεξικανική κουλτούρα που βασίζεται σε ένα διαρκές ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων. Κατέληξα να ταξιδεύω συχνά εκεί για να αφομοιώσω όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της Μεξικανικής κουλτούρας.
Όταν άνοιξα τα πρώτα Μεξικανικά εστιατόρια και μπαρ, κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η τεκίλα για το concept που ήθελα να δημιουργήσω. Ήθελα να είμαι πλήρως καταρτισμένος επάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την τεκίλα σαν κατηγορία.
– Eίστε ο Πρεσβευτής της Τεκίλα για την Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με άλλες πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις. Τι σημαίνει αυτό για σας και ποια είναι τα “καθήκοντά σας” ως Πρεσβευτής;
Ο χρησμός μου ως πρεσβευτής είναι κυρίως συμβολικός ως ένα ‘’ευχαριστώ’’ από το Μεξικανικό επιμελητήριο για την τεκίλα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτόν τον τίτλο που μου απονεμήθηκε και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να προωθήσω την κατηγορία της τεκίλα και των Agave Spirits στον κόσμο.
-Είστε συν δημιουργός της top trending Tequila OCHO. OCHO σημαίνει ΟΚΤΩ. Γιατί 8; Πως προέκυψε η ονομασία της;
Όταν ο Carlos Camarena, ο Master Distiller της τεκίλα OCHO με προσκάλεσε να παρασκευάσουμε μαζί μια νέα τεκίλα, είχαμε σαν πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα απόσταγμα που θα έχει όσο το δυνατόν πιο σύνθετο και πολυδιάστατο γευστικό προφίλ Αγαύης που αποτελεί την πρώτη ύλη. Αρχικά φτιάξαμε 12 δείγματα και ήταν το υπ’ αριθμόν 8 εκείνο που διαλέξαμε και οι δύο ως καλύτερο.
– Είστε οπαδός του Slow food, της αργής διαδικασίας παρασκευής. Ποια είναι τα οφέλη της αργής παρασκευής ενός spirit για τον καταναλωτή; Ποιες είναι οι διαφορές στο τελικό προιόν;
H ‘’Slow Food” φιλοσοφία βασίζεται στις αρχές ότι η πρώτη ύλη πρέπει να λαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό του παραγωγού, χωρίς διαδικασίες επιτάχυνσης της διαδικασίας, καθόλου χρήση χημικών ή άλλων “tricks” και γίνεται με τον πιο ευεργετικό και υγιεινό τρόπο για τον καταναλωτή και το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα. Αντί για πρακτικές δηλαδή μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης η διαδικασία “Slow Food” αναδεικνύει τη φύση και την ποικιλομορφία αυτής.
– Βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη για ένα μοναδικό masterclass για bartenders γύρω από την Τεκίλα. Πείτε μας γιʼ αυτό. Τι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν οι συμμετέχοντες;
Θα είμαι εκεί για εκείνους – τους συμμετέχοντες – και ελπίζω να τους επιμορφώσω όσο το δυνατόν περισσότερο επάνω στα θέματα που αφορούν τα “Agave Spirtis”, να τους εμπνεύσω, να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες και να περάσει ταυτόχρονα ευχάριστα η ώρα τους.
– Έχετε επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα;
Επισκέπτομαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ, αισθάνομαι εδώ σαν στο σπίτι μου, αγαπάω την Ελληνική κουλτούρα και θεωρώ τους Έλληνες “αδέρφια” μου.
– Έχετε διαμορφώσει άποψη για τον Έλληνα/Θεσσαλονικιό καταναλωτή spirits και ειδικότερα της Τεκίλα; Σε τι γνωστικό επίπεδο βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός καταναλωτής στην συγκεκριμένη κατηγορία και στην κατηγορία των spirits ευρύτερα;
Το πάθος των Ελλήνων αναδεικνύει την εκτίμησή τους για τα ποιοτικά αποστάγματα. Στη Θεσσαλονίκη, η κουλτούρα γύρω από την καλή τεκίλα μόλις έχει ξεκινήσει να χτίζεται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα το τελευταίο διάστημα.
– Είστε ιδιοκτήτης πολλών restaurants και bars σε όλο τον κόσμο. Και είστε αυτοδημιούργητος. Τι έχετε να συμβουλέψετε τους νέους Έλληνες που μέσα στην κρίση σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον χώρο;
Ακολουθήστε την καρδία σας, αποφασίστε τι θέλετε και επικαλεστείτε το σύμπαν να συμμετάσχει παρέχοντας σας ότι χρειάζεται. Να είστε ανοιχτοί στην “μαγική δύναμη” που όλοι μας έχουμε πρόσβαση.
– Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απολαμβάνει κανείς μια κορυφαία Τεκίλα;
Μια “Top τεκίλα” μπορεί να την απολαύσει κανείς με σεβασμό. Να τη μυρίσει να τη γευτεί με ευθύνη, εμπιστοσύνη και πλήρη συνείδηση. Να είναι “ανοιχτός” με ότι έχει να του προσφέρει και να την αφήσει να του “μιλήσει” γευστικά και να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του.
– Και τέλος , επειδή εδώ στη Θεσσαλονίκη αγαπάμε τα cocktails, δώστε μας μια συνταγή για ένα απολαυστικό cocktail με Tequila Ocho.
To “French 75” είναι υπέροχο όταν μια καλή τεκίλα αντικαθίσταται με το Τζιν στην παραδοσιακή συνταγή.
Φωτογραφίες: Μάριος Μίγκος​​​


Current track

Title

Artist