600.000 λίρες σε πλειστηριασμό, για την κιθάρα του John Lennon

Written by on 07/10/2014

O John Winston Ono Lennon, έγινε διάσημος ως ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς όλων των εποχών. Ο Τζων Λένον, εκτός από ιδρυτικό μέλος των Beatles, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς, ενώ θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.
Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον, έξω από την οικία του (στο κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης) και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
 
Στις 23 Νοεμβρίου, μια από τις κιθάρες του τραγουδιστή που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, πρόκειται να διατεθεί σε πλειστηριασμό, προς ικανοποίηση των απανταχού φανατικών οπαδών και συλλεκτών memorabilia.
Η συγκεκριμένη κιθάρα (Gretsch 6120) είχε χρησιμοποιηθεί στην ηχογράφηση της επιτυχίας ”Paperback Writer” το 1966, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται να αποφέρει στον κάτοχό της 600.000 λίρες.
Ο πλειστηριασμός θα λάβει χώρα στο Le Meridien Hotel, στην περιοχή Piccadilly του Λονδίνου. Κάτοχος της κιθάρας είναι ο εξάδελφος του Lennon, David Birch.
Ο ίδιος, μιλώντας στην Βρετανική ”The Telegraph”, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η κιθάρα βρέθηκε στην κατοχή του. Το 1967 όπως δηλώνει, ο Birch έκανε προσπάθειες να δημιουργήσει το δικό του μουσικό σχήμα, δανειζόμενος για ξεκίνημα μια από τις κιθάρες του Λένον.
”Σε μια από τις επισκέψεις μου στο σπίτι του John, στο Weybridge του Surrey, ζήτησα από τον ξάδελφο μου μια μπλε Fender Stratocaster που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο John όμως, πρότεινε την συγκεκριμένη Gretsch, την οποία μου έκανε αμέσως δώρο καθώς συζητούσαμε”.


96,8Velvet

Current track

Title

Artist