News

Γιατί ο Mick Jagger πίστευε ότι το rock and roll έχει πεθάνει

today23/05/2024

Φόντο
share close

Η σκληρή άποψη του Mick Jagger για το rock and roll.

Η άποψη ότι το rock and roll έχει πεθάνει κυκλοφορεί πολύ συχνά. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο παλιά, αλλά για κάθε ώρα που η rock μουσική απουσιάζει από τα charts, υπάρχει ένα παιδί στο δωμάτιο του που σιγά – σιγά γράφει τραγούδια, ελπίζοντας να δημιουργήσει κάτι που θα κατακτήσει τον κόσμο.

Όμως, ο Mick Jagger πιστεύει ότι οι πολιτικές τάσεις είναι αυτές που εμπόδισαν τη rock να διατηρήσει τη σοβαρότητά της.

Όταν οι Rolling Stones ξεκίνησαν την καριέρα τους, η μουσική δεν έπρεπε να ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Έπαιζαν blues και μερικοί από τους σπουδαιότερους μπλουζίστες δεν χρειάζονταν να ανησυχούν για τίποτα άλλο πέρα από το αφεντικό που τους καταπίεζε ή μία γυναίκα που τους πλήγωσε.

Την ίδια στιγμή, όμως, έπρεπε οι καλλιτέχνες να αγνοήσουν τον πόλεμο του Βιετνάμ;

Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του rock and roll, ο κόσμος βρισκόταν ακόμη σε έναν από τους πιο τραυματικούς πολέμους που είχε δει, ενώ αμέτρητες ήταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις και οι πολιτικές συζητήσεις για τους αθώους ανθρώπους που σκοτώνονταν.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στο rock and roll, οι Beatles ασχολήθηκαν με τον πολιτικό λόγο πριν τους Rolling Stones, με τον John Lennon να ανάβει την πρώτη πραγματική σπίθα στο «Revolution» το 1968.

Όταν οι Rolling Stones έμαθαν τις ταραχές στους δρόμους από τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν, έγραψαν το «Street Fighting Man» (1968), ένα τραγούδι που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ύμνους της ιστορίας τους.

Αυτά τα τραγούδια τα έγραφαν καλλιτέχνες που δεν μπορούσαν να αδιαφορήσουν για όσα συνέβαιναν στον κόσμο γύρω τους, αλλά ο Mick Jagger θεωρεί πλέον ότι όλη αυτή η κατάσταση ήταν υπερβολική.

«Βασικά, το rock and roll δεν είναι διαμαρτυρία και δεν ήταν ποτέ. Δεν είναι πολιτική», δήλωσε στο Classic Rock Stories.

«Προκαλεί ενδοοικογενειακή ένταση. Τώρα, ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει, γιατί οι πατέρες δεν εξοργίζονται με τη μουσική. Άρα το rock and roll έχει πεθάνει, όλα αυτά έχουν τελειώσει», υποστήριξε.

Ενώ υπάρχουν στοιχεία αλήθειας στην ιδέα ότι η rock and roll είναι νεκρή από αυτή την άποψη, αυτό δεν σημαίνει έχει μπει τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Η rock δεν είναι νεκρή, απλά βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση.

Ακόμα κι αν χάσει την αίγλη της η χρήση της rock για τη συσπείρωση σε έναν πολιτικό ή κοινωνικό σκοπό, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα θέλουν να βάλουν τη δική τους πινελιά.

Αν μη τι άλλο, η rock έχει επισκιαστεί από τους hip-hop καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες, με τον Kendrick Lamar να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή που έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική του για να θίξει κοινωνικά ζητήματα.

Όσο για τον Mick Jagger και τους Rolling Stones, εκείνη η εκδοχή της rock and roll δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο και αναζητούν το επόμενο πράγμα που θα βάλει φωτιά στον κόσμο τους. Όπως φαίνεται, το βρήκαν στο τελευταίο άλμπουμ τους «Hackney Diamonds» (2023), την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με το νέο υλικό μετά από 18 χρόνια.

Είναι μία αναζήτηση που συνεχίζεται, μία αέναη πάλη ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Και ενώ ο Mick Jagger μπορεί να θρηνεί την απώλεια της «επαναστατικής» rock, η αλήθεια είναι ότι η μουσική αυτή ποτέ δεν έπαψε να εξελίσσεται.

Από τα blues των απαρχών της, μέχρι τα πειραματικά μονοπάτια που χάραξαν οι Pink Floyd και οι Radiohead, η rock πάντα έβρισκε τρόπους να αναγεννιέται.

Αυτή η νέα εποχή της rock είναι πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή και πιο ποικιλόμορφη από ποτέ. Οι μουσικοί πειραματίζονται με νέους ήχους, αναμειγνύουν είδη και δημιουργούν μουσική που δεν χωράει σε καλούπια.

Η rock είναι μία στάση ζωής, ένας τρόπος έκφρασης, μία κραυγή ελευθερίας. Και όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν, να αμφισβητήσουν, να ονειρευτούν, η rock θα συνεχίσει να ζει.

Ίσως η rock να μην είναι πια η κυρίαρχη δύναμη που ήταν κάποτε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρή. Απλώς αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και όπως πάντα, θα είναι εκεί για να μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις πrockλήσεις της ζωής και να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή:postmelody

Συντάχθηκε από: velvet968

Προηγούμενο Άρθρο

Διαγωνισμοί

Κέρδισε καθημερινά στο Πρωινό Velvet μια δωροεπιταγή αξίας 100€ από την Derma Act!

Kαθημερινά 8-11 στο Πρωινό Velvet, μπορείς να διεκδικήσεις δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ για υπηρεσίες της Derma Act! Έχεις 5’’ για να βρεις το τραγούδι, που θα σου βάλουν να ακούσεις ο Βασίλης και η Αναστασία για να κερδίσεις μία δωροεπιταγή 100 ευρώ για  να την εξαργυρώσεις στην Derma Act!   Η Derma Act είναι μια κορυφαία Κλινική Δερματολογίας, η οποία χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος καινοτόμων και σύγχρονων θεραπειών, πολλές από τις οποίες […]

today20/05/2024

0%