H συναυλία του Sting στο "αιματοβαμμένο" Bataclan!

Written by on 22/11/2016

Το ιστορικό θέατρο «Bataclan» άνοιξε ξανά τις πύλες του στο Παρίσι το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου με μία μεγάλη συναυλία του Sting, ένα ακριβώς έτος ύστερα από τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Πόλη του Φωτός και συγκλόνισαν το δυτικό κόσμο.
Το ημερολόγιο έγραφε «13 Νοεμβρίου 2015» όταν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal, τρεις ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ στο κατάμεστο «Bataclan» σκορπώντας το θάνατο. 89 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες κατέγραψε τότε ο τραγικός απολογισμός, την ίδια ώρα όπου και άλλα σημεία του Παρισιού γέμιζαν με αίμα από τους αδίστακτους εξτρεμιστές. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων ανήλθε στα 137 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ανήκαν στους δράστες. Με νωπές ακόμα τις μνήμες, το «Bataclan», ένας θρυλικός τόπος τεχνών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας μιας και σχεδιάστηκε το 1864, αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τις ημέρες της αιματοβαμμένης και «μαύρης» επετείου.
ο κορυφαίος Sting ανέβηκε στην ανακαινισμένη σκηνή του «Bataclan», παρουσία χιλίων και πλέον ατόμων που εξάντλησαν τα εισιτήρια. Εισιτήρια μοιράστηκαν σημειωτέον και στους συγγενείς των θυμάτων που γνώρισαν το θάνατο εκείνη την αποφράδα βραδιά. Πολλοί από όσους γλύτωσαν από τα πυρά βρέθηκαν και αυτοί ξανά στο «Bataclan».
Σε μία άκρως συναισθηματικά φορτισμένη περίσταση, ο Sting απηύθυνε το λόγο στο κοινό – μιλώντας γαλλικά – λέγοντας:
«Έχουμε δύο σημαντικά πράγματα να κάνουμε απόψε… Πρώτον, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτού που έχασαν τη ζωή στις επιθέσεις πριν από ένα χρόνο. Και μετά να γιορτάσουμε τη ζωή και τη μουσική αυτού του ιστορικού χώρου.»
Προτού κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, ο μοναδικός rock star υπογράμμισε «Δε θα τους ξεχάσουμε», αναφερόμενος βεβαίως στους νεκρούς μίας εκ των πιο κτηνωδών «χτυπημάτων» στα γαλλικά εδάφη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο άλλοτε κεντρικός τραγουδιστής των The Police άνοιξε τη συναυλία εν μέσω ζητωκραυγών τραγουδώντας το «Fragile», για να συνεχίσει με το «Message in a Bottle» και να παρασύρει το κοινό σε μία ανεπανάληπτη εμπειρία.
«Η τελευταία φορά που έπαιξα στο «Bataclan» ήταν το 1979.», είπε ο Sting από το μικρόφωνο στους παρευρισκόμενους. «Είχα γράψει ένα τραγούδι στο Παρίσι το 1978 και εδώ είναι…», προσέθεσε για να ερμηνεύσει το «Roxanne». Ο 65χρονος Βρετανός καλλιτέχνης θα μοιράσει τα έσοδα από τη συναυλία σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα που παρέχουν βοήθεια στους επιζώντες εκείνων των αλήστου μνήμης επιθέσεων. Κατά μήκος της συναυλίας, ο Sting απέτισε φόρο τιμής και στον David Bowie, στον Prince, όπως και στον προσφάτως θανόντα Lenonard Cohen.
 


Current track

Title

Artist