Η Tina Turner έγινε 80 ετών!

Written by on 28/11/2019

Η μουσική βιομηχανία την είχε τελειωμένη, όμως η Tina Turner βρήκε καινούργια ζωή και έγινε ένα τελείως νέο είδος της ποπ.

«Καθώς γίνομαι 80 χρονών, θα ‘θελα να πιστεύω ότι έγινα σοφή σε κάποια πράγματα», είπε η Tina Turner στο Rolling Stone. Μπορεί, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ αναγέννηση μουσικού σαν την επιστροφή της Tina, τη δεκαετία του 1980. Έγινε σταρ σε ηλικία 44 χρόνων.

Συνάντησε το Broadway ως η «Tina του μιούζικαλ». Ξεκίνησε ως το ήμισυ του «Ike and Tina Turner», κόσμησε το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους του Rolling Stone, τον Νοέμβριο του 1976.

Ο κόσμος δεν ήξερε ότι ο γάμος της ήταν ένα δωμάτιο βασανιστηρίων. Αλλά αυτή είναι η πρώιμη Tina, σήμερα γιορτάζουμε την Tina που μεγάλωσε, την Tina που απελευθερώθηκε με το «Private Dancer» το 1984 και έγινε ένα τελείως καινούργιο είδος σταρ της ποπ.

Καμία άλλη δεν θα μπορούσε να κάνει το «Private Dancer», το είχε γράψει ο Mark Knopfler των Dire Straits, αυτή τη σπαρακτική μπαλάντα μιας γυναίκας που πουλάει το κορμί της ενώ την παίρνουν τα χρόνια.

Το τραγούδι «αφηγείται την ιστορία γυναικών σαν και μένα, που έχουν πιαστεί στα δίχτυα δυσάρεστων καταστάσεων, που με κάποιον τρόπο βρίσκουν τον δρόμο να συνεχίσουν», είπε.

Στην αρχή, όταν δραπέτευσε από τον Ike, η μουσική βιομηχανία την είχε τελειωμένη. Μαύρη, γυναίκα, και να πλησιάζει τα 40.

Η Tina Turner όμως βρήκε καινούργια ζωή ανάμεσα στα πιτσιρίκια του New Wave και έγινε ένας από τους πρώτους σταρ του MTV. Tο «Ball Of Confusion», το ντουέτο της με τους Βρετανούς Heaven 17 έγινε βασικό κομμάτι του MTV.

Όπως η ίδια αναπολεί, «ο Martyn (Ware των Heaven 17), που πρακτικά ήταν ένας νεαρός, αν και πολύ ταλαντούχος, πίστεψε ότι αυτή η μεσήλικας τραγουδίστρια είχε λαμπρό μέλλον». Και ο Martyn ήταν ο παραγωγός του επόμενού της single, ενός τραγουδιού του Al Green, του «Let’s Stay Together». Και αυτό το single ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε το «Private Dancer».

Η βραδιά στην οποία εκτοξεύθηκε επιτέλους η καριέρα της ήρθε τον Ιανουάριο του 1983, χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της: έναν τύπο που άκουγε στο όνομα David Bowie.

Όταν ο Thin White Duke εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, στην Capitol Records έτριβαν τα χέρια τους, ήθελαν να του παραθέσουν τραπέζι, αλλά ο Bowie τους είπε ότι είχε κανονίσει εκείνο το βράδυ: θα πήγαινε ν’ ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια στο «Ritz». Και τους είπε ότι και αυτοί θα έκαναν το ίδιο. Η αγαπημένη τραγουδίστρια του Bowie δεν ήταν άλλη από την Tina Turner.

Όταν ανέβηκε η Tina Turner στη σκηνή εκείνο το βράδυ, δεν είχε ιδέα ότι ο Μπόουι είχε σύρει μαζί του τα μεγάλα κεφάλια της Capitol και τις μισές rock’n’roll διασημότητες της Νέας Υόρκης.

Στο «My Love Story», τα απομνημονεύματά της που κυκλοφόρησαν φέτος, γράφει: «Η δική μου στιγμή της Σταχτοπούτας. Εκείνη η βραδιά στο Ritz ισοδυναμούσε με το ότι πήγα στον χορό (μείον τον Πρίγκιπα), γιατί άλλαξε δραματικά τη ζωή μου».

Η Tina έμεινε έως το ξημέρωμα, παρέα με τον Bowie, τον Keith Richard και τον Ronnie Wood, τζαμάροντας παλιά τραγούδια της Motown στο πιάνο και αδειάζοντας την προμήθεια που είχε κάνει το ξενοδοχείο σε Jack Daniels. Δεν το ήξερε τότε, αλλά από εκείνη τη βραδιά και μετά, αυτή θα ήταν η πραγματικότητά της.

Η φιλία του David Bowie με την Tina Turner έγινε μια από τις πιο συγκινητικές φιλίες διασημοτήτων στη δεκαετία του 1980.

Πάντα ο ένας επαινούσε σε ουράνιο βαθμό τον άλλον. Και συνεργάζονταν σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της καριέρας τους. Ειδικά, στο ντουέτο «Tonight» που ο Bowie είχε γράψει μαζί με τον Iggy Pop.

Στα 80ά γενέθλια αυτής της γυναίκας, αυτής της μουσικού, υψώνουμε το ποτήρι σε πρόποση.

Πηγή : hit-channel.com

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Current track

Title

Artist