Η τραγική ιστορία πίσω από το Zombie, την τεράστια επιτυχία των Cranberries

Written by on 17/01/2018

«Αυτό το τραγούδι είναι η κραυγή μας ενάντια στην απανθρωπιά του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στο παιδί», είχε δηλώσει κάποτε η Dolores O’Riordan, η τραγουδίστρια των Cranberries με τη χαρακτηριστική φωνή που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών.

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του συγκροτήματος από την Ιρλανδία είναι το τραγούδι Zombie. Πρόκειται για ένα τραγούδι-απάντηση στον θάνατο δύο παιδιών στο Γουόρινγκτον, στην Αγγλία από δύο βόμβες που τοποθέτησε ο IRA σε κάδους απορριμμάτων τον Μάρτιο του 1993. Η O’Riordan, που βρισκόταν σε περιοδεία την εποχή εκείνη, επηρεάστηκε βαθιά από την τραγική αυτή ιστορία. «Θυμάμαι που έβλεπα μία από τις μητέρες στην τηλεόραση, εντελώς συντετριμμένη», είχε δηλώσει το 1994. «Αισθάνθηκα τόσο άσχημα, που το είχε κουβαλήσει για εννιά μήνες, είχε αντέξει όλες τις πρωινές ναυτίες, όλα και κάποιος άμυαλος που νόμιζε ότι πέρναγε ένα μήνυμα, το έκανε αυτό».

Το Zombie κυκλοφόρησε το 1994 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, φτάνοντας στο Νούμερο 1 στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία. Πάντως δεν έλειψε και η κριτική προς τους στίχους της O’Riordan την εποχή εκείνη. Ορισμένοι την αποκάλεσαν αφελή και την κατηγόρησαν ότι παίρνει θέση σε μια διαμάχη που δεν κατανοεί.

 


Current track

Title

Artist