News

Το Facebook θα μοιράζεται τα διαφημιστικά έσοδα με τους κατόχους μουσικών δικαιωμάτων

today26/07/2022

Φόντο
share close

Κατάλληλα για τη δημιουργία εσόδων θα είναι τα βίντεο διάρκεια των 60 δευτερολέπτων που θα χρησιμοποιούν αδειοδοτημένη μουσική.

Η Meta ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες και οι κάτοχοι μουσικών δικαιωμάτων θα εισπράττουν έσοδα από το Facebook, προχωρώντας σε ένα μοντέλο διαμοιρασμού των εσόδων για το περιεχόμενο βίντεο που δημιουργείται από τους χρήστες της πλατφόρμας, αν και δεν αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι δημιουργοί βίντεο που χρησιμοποιούν αδειοδοτημένη μουσική σε βίντεο διάρκειας άνω των 60 δευτερολέπτων στο Facebook θα λαμβάνουν μερίδιο 20% επί των διαφημιστικών εσόδων που θα δημιουργούνται από τα βίντεό τους.

«Ένα ξεχωριστό μερίδιο» – πιθανότατα το υπόλοιπο 80% αυτών των διαφημιστικών εσόδων – θα μοιράζεται στη συνέχεια μεταξύ των κατόχων των δικαιωμάτων της μουσικής και της Meta, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τρόπος και το ύψος του καταμερισμού των εσόδων αυτών.

Εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα του Variety για περισσότερες πληροφορίες «λόγω συμφωνιών εμπιστευτικότητας με τους συνεργάτες τους».

Στην ανακοίνωσή του, το Facebook ανέφερε ότι πλέον θα είναι «ευκολότερο για τους δημιουργούς να κερδίζουν χρήματα από τα βίντεό τους που χρησιμοποιούν μουσική με άδεια» από μία ενδιαφέρουσα επιλογή «δημοφιλών και ανερχόμενων καλλιτεχνών» – μεταξύ των οποίων οι Post Malone, Tove Lo, Grupo La Cambia, Leah Kate και Bicep – δίνοντας «τόσο στους δημιουργούς όσο και στους κατόχους μουσικών δικαιωμάτων έναν νέο τρόπο να κερδίζουν χρήματα από τα βίντεο στο Facebook».

Το πρόγραμμα βασίζεται στο Rights Manager, ένα εργαλείο αναγνώρισης βίντεο, ήχου και εικόνων που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους κατόχους περιεχομένου να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να διαχειριστούν το περιεχόμενό τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Αυτό το εργαλείο γίνεται εφικτό μέσω των συνεργασιών μας σε όλη τη μουσική βιομηχανία και είναι το πρώτο του είδους του σε αυτή την κλίμακα», ανέφερε το Facebook.

Music videos on Facebook

Παρά την έλλειψη λεπτομερειών, η κίνηση θεωρείται σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι κάτοχοι μουσικών δικαιωμάτων θα εισπράττουν έσοδα από τις διαφημίσεις στα βίντεο που δημιουργούνται από χρήστες του Facebook, με τις επιφυλάξεις ότι πρέπει να χρησιμοποιούν αδειοδοτημένη μουσική και να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του ενός λεπτού.

Ωστόσο, το νέο σύστημα δεν αφορά τα επίσημα μουσικά βίντεο (τα οποία καλύπτονται από διαφορετικές άδειες) και δεν αφορά το περιεχόμενο του Instagram, το οποίο επίσης ανήκει στη Meta.

Το 2020, το Facebook ήρθε σε συμφωνία και με τους τρεις κορυφαίους δισκογραφικούς ομίλους του πλανήτη, Universal Music Group, Sony Music Entertainment και Warner Music Group, καθώς και με τις Merlin, BMG, Kobalt και μία σειρά ανεξάρτητων εταιρειών, εκδοτών μουσικής και οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων, για να φιλοξενήσει στην πλατφόρμα του τα επίσημα μουσικά βίντεο καλλιτεχνών.

Η υπηρεσία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ενώ σαφώς η κίνηση της Meta δεν αφορά άμεσα το TikTok, η πλατφόρμα έχει αναλωθεί εδώ και πολλούς μήνες σε μία μακρά μάχη για τα δικαιώματα μουσικής.

Πριν από την ανακοίνωση της Meta, η Kobalt, η οποία διαχειρίζεται τραγούδια των Paul McCartney, Foo Fighters, Max Martin, Childish Gambino και εκατοντάδων άλλων καλλιτεχνών, αφαίρεσε 700.000 τραγούδια από το Facebook και το Instagram, επειδή η άδεια χρήσης έχει λήξει και οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε νέους όρους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή «Music in the Air» της Goldman Sachs, εκτιμάται ότι από το σύνολο των διαφημιστικών εσόδων που καταβλήθηκαν στη βιομηχανία ηχογραφημένης μουσικής το 2021 από τις «αναδυόμενες πλατφόρμες», τα έσοδα από το Facebook αποτελούσαν ποσοστό της τάξης του 29%.

Πηγή: Hit Channel

Συντάχθηκε από: Αναστασία Παύλου

Προηγούμενο Άρθρο

News

Britney Spears και Elton John ηχογράφησαν μία νέα εκδοχή του «Tiny Dancer»

«Η Britney επέστρεψε επίσημα και είναι πολύ ενθουσιασμένη». Η Britney Spears και ο Elton John ηχογράφησαν μαζί ένα νέο ντουέτο. Η 40χρονη τραγουδίστρια συναντήθηκε κρυφά με τον 75χρονο εμβληματικό καλλιτέχνη και τον παραγωγό Andrew Watt σε ένα στούντιο ηχογράφησης στο Beverly Hills την περασμένη εβδομάδα για να ηθογραφήσουν μία νέα εκδοχή του κλασικού τραγουδιού «Tiny Dancer» του Elton John. Το «Tiny Dancer» κυκλοφόρησε το 1971 στο άλμπουμ “Madman Across The Water” του Elton John […]

today26/07/2022 2

0%